Saturday, January 16, 2010

..:: cEritA tEntAng kAtAk kEciL ::..

Assalamualaikum w.b.t...

tadi prof katak ade terbaca satu komen dari pengunjung blog ni.. kalau tak silap la.. cik nora kot.. die cakap camni..."citer pasal katak takde ke??" jadi prof katak pun terpikir la.. ape salahnya kalau untuk entri kali ni.. prof katak masukkan satu kisah pasal prof katak ni... harap cik nora berpuas ati dengan entri kali ni..


Pada suatu hari ada sekumpulan katak-katak kecil,...

… yang berlumba-lumba

Tujuannya adalah mencapai puncak sebuah menara yang sangat tinggi.

Penonton berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan dan memberikan semangat kepada para peserta...

Perlumbaan pun dimulakan...

Secara jujur:

Tak satupun penonton benar2 percaya bahawa katak2 kecil akan boleh berjaya mencapai puncak menara.

Terdengar ada yang berkata:

"Oh, jalannya terlalu susahhhhh!!

Mereka TIDAK AKAN BOLEH sampai ke puncak."

atau:

"Tidak ada kesempatan untuk berjaya...Menaranya terlalu tinggi...!!

Katak2 kecil mulai berjatuhan. Satu persatu...

... Kecuali mereka yang tetap bersemangat menaiki menara perlahan- lahan semakin tinggi...dan semakin tinggi..

Penonton terus bersorak

"Terlalu susah!!! Tak seorangpun yang akan berjaya!!!"

Lebih banyak lagi katak kecil penat dan menyerah...

...Tapi ada SATU yang tetap melangkah hingga semakin tinggi dan tinggi...

Dia tak mahu menyerah kalah!

Akhirnya yang lain telah menyerah untuk menaiki menara. Kecuali satu katak kecil yang begitu berusaha keras dan menjadi satu-satunya yang berjaya sampai ke puncak!

SEMUA katak kecil yang lain ingin tahu bagaimana katak ini boleh melakukannya?

Seorang peserta bertanya bagaimana cara katak yang berjaya itu mempunyai kekuatan untuk mencapai tujuan?

Ternyata...

Katak yang menjadi pemenang itu TULI!!!!

Nasihat bijak dari cerita ini adalah:

Jangan sesekali mendengar kata orang lain yang mempunyai kecenderungan negatif ataupun pesimis...

…kerana mereka akan mengambil sebahagian besar mimpimu dan menjauhkannya darimu.

Selalulah fikirkan kata2 bertuah yang ada.

Kerana segala sesuatu yang kau dengar dan kau baca boleh mempengaruhi perilakumu!

Kerana itu:

Selalulah tetap....





POSITIVE!




Dan yang terpenting:

Bersikap TULI jika ada orang mengatakan bahawa KAMU tidak boleh mencapai cita-citamu!

Selalulah berfikir:

I can do this!


nak dijadikan cerita.. katak tuli yang jadi pemenang itu telah berjaya dalam hidupnya.. kejayaannya itu telah membuka mata masyarakat sekeliling lalu katak itu telah dianugerahkan gelaran profeser dan kini beliau dikenali sebagai prof katak iaitu owner blog ini.. hehe.. apa yang ingin disampaikan oleh prof katak kali ini adalah untuk sesetengah perkara, kita harus memekakkan telinga kita.. dengan itu, kita pasti akan mengecapi kejayaan.

satu contoh mudah yang prof katak ingin ingin berikan.. jika ada yang mengatakan matematik itu susah.. add math tu payah.. mase sekolah menengah dulu, kalau ambil subjek ni, mesti akan fail.. memang tension sesangat bila fikirkan dua subjek ni kan.. tapi, cuba sesekali kamu pekakkan telinga.. prof katak pasti, yang suatu hari nanti kamu akan sedar yang matematik ni bukanlah sesukar yang kamu pernah dengar sebelum ni.. tetapi.. ye.. ade tetapinye.. tak semua mudah sebenarnya.. yang penting, tanamkan minat untuk sesuatu perkara itu n for sure we will work for it.. and at the end, you will success.. just trust yourself ok.. just like this small frog which finally known as prof katak.. who knows.. one day, the title profeser will be yours..(^^,)

ok.. prof katak mintak diri dulu.. jumpa lagi..

3 comments:

  1. sahut cabaran nampak...

    ReplyDelete
  2. bagusnya prof katak.. tak sangka yang untuk sesetengah perkara..kita harus tulikan telinga...

    tapi sayangnya tak semua mampu memekakkan telinga lebih2 lagi kalau jenis yang memang jenis kesah pasal ape yang orang kate or cakap..

    it's just like me..;(

    ReplyDelete
  3. tp x de faedah pn klo bleh sampai kat atas then xde ape nk wat...mcm diriku ini yg sllalu wat pekak n x kisah...at last life has no meaning...so moral of d story..penting untuk kt amik tahu pndangan org lain n hal sekeliling..prestasi kt x brgantung pd ape yg kt capai..tp ia brgantung pd ape yg mmpu kt laksanakn tok org lain..

    ReplyDelete